Имотите във Варна бият по цена София

Инвестицията в недвижима собственост по-изгодна от влог в банката

Цените на апартаментите във Варна надминаха софийските. Квадратният метър на жилищата в морската столица се продава средно за 1343,7 лв., а в София за 1341 лв., сочат данните на Националния статистически институт за третото тримесечие на годината. Цените в морската столица продължават да растат с бързи темпове, а в София вече са достигнали своя максимум. Само за три месеца - от юли до септември, цените на жилищата във Варна са скочили с 6,3%. В същото време в столицата поскъпването е едва с 1,4%. Ако към сметките се добавят и селищата около столицата, се оказва, че средните цени в София-област дори са останали без промяна.

Подобна тенденция бе характерна и за миналото лято. Причината е, че по време на сезона се сключват сделки на по-високи цени. В София пък цените се задържат почти без промяна и заради огромното предлагане на ново строителство.

Инвестициите в имоти все още са доста печеливши, сочат данните на статистиката. Само за три месеца недвижимата собственост у нас е поскъпнала средно 4,6% до 856,7 лв. за кв. м. Това е доста повече от лихвите по влоговете в банките. Но е важно къде се инвестират парите. В някои областни градове като Кърджали, Ловеч и Ямбол имотите дори са поевтинели. В Габрово има минимално поскъпване от 0,8% до 638,8 лв. за кв. м. А в Благоевград и Смолян само за три месеца цените са нараснали с над 12%.{START_COUNTER}